אנשים רבים מתעניינים לאחרונה בנושא תזונה והשלמה תזונתית, ושואלים אותי לא פעם על תפקידם של מינרלים בגוף ובפרט על חשיבותם לבריאות היום-יומית. אחד המינרלים שמושך תשומת לב רבה בעשור האחרון הוא אבץ, בעיקר בשל ההשפעה הרחבה שיש לו על תחומים שונים בגוף – מטיפול במחלות עונתיות ועד חיזוק הרגלי תזונה נכונים. בשיחותיי עם מטופלים ועמיתים בקליניקה, עולה לעיתים קרובות חוסר ודאות לגבי תפקידו והאם יש צורך בבדיקה או השלמה יזומה של אבץ בתזונה השוטפת. המפגש הזה עם שאלות מהחיים מאפשר לי להמחיש בצורה בהירה את המקום המרכזי שאבץ תופס בשמירה על תפקוד מערכות שונות, לרבות אצל ילדים ומבוגרים כאחד.
מה זה אבץ
אבץ הוא מינרל חיוני לגוף האדם, הנחוץ לתפקוד תקין של מערכת החיסון, ריפוי פצעים, סינתזת חלבונים וחלוקת תאים. אבץ מסייע גם בשמירה על חוש הטעם והריח ומשפיע על גדילה תקינה. אנשים מקבלים אבץ מתזונה יומית הכוללת בשר, אגוזים ודגנים מלאים.
מתי עשויה להיווצר חוסר באבץ?
בעבודה המקצועית שלי אני פוגש לא מעט אנשים שמגיעים לייעוץ בעקבות תסמינים שונים כמו עייפות, ירידה בחיוניות, פצעים שלא מחלימים בקלות או רגישות לזיהומים. לעיתים, חקירה מעמיקה מגלה מחסור במינרלים חיוניים וביניהם גם אבץ. גורמים אפשריים למצב זה הם תזונה שאינה מספקת, קושי בספיגה (למשל במחלות של מערכת העיכול), הריון והנקה, או שימוש קבוע בתרופות מסוימות. אוכלוסיות יעד נוספות שנוטות לסבול מחוסרים כוללות בני הגיל השלישי, ספורטאים שמעמיסים פיזית באופן מתמשך, ואנשים שמקפידים על דיאטות צמחוניות או טבעוניות מבלי לגוון מספיק את מקורות המזון.
במפגשי ייעוץ, עולה לעיתים קרובות השאלה איך אפשר לדעת שיש חוסר באבץ. אין סימן בולט וייחודי למחסור, ולכן האבחנה נשענת על שילוב של בירור רפואי כולל, הערכה תזונתית ולעיתים גם בדיקות דם. מניסיוני, רבים הופתעו לגלות שבעיות חוזרות במערכת החיסון או קושי בהתמודדות עם פציעות קטנות קשורים גם לרמות המינרלים בגוף.
תזונה, ספיגה ושילוב יעיל של אבץ
נושא התזונה מהווה חלק מרכזי בכל שיחה עם מטופלים המבקשים לשפר את בריאותם. פעמים רבות אני מדגיש את החשיבות של הרכב תזונתי מאוזן – לא רק הצטיידות בויטמינים, אלא גם שימת דגש על המקורות למינרלים חיוניים. כאשר מדובר באבץ, גיוון מקורות המזון הופך למהותי עוד יותר. מזונות מהחי נחשבים לעשירים יותר באבץ, והספיגה שלהם בגוף יעילה בהשוואה לאבץ המצוי במקורות צמחיים, שם קיימים חומרים (כמו פיטאט) שיכולים לעכב את הספיגה.
תוך כדי שיחות עם מטופלים צמחונים וטבעונים, אני מדגיש את הצורך בתכנון נכון – שילוב קטניות, גרעינים ואגוזים באופן יצירתי מאפשר להעשיר את התפריט באבץ, אך לעיתים יש צורך להתייעץ עם דיאטן/ית קליני/ת על מנת לאזן טוב יותר בין צורכי הגוף ליכולות הספיגה. גם למבוגרים ולאנשים הנעזרים בתוספי תזונה, חשוב להבין כי עודף אבץ הוא תופעה נדירה אך אפשרית, ולכן מומלץ להקפיד על מינונים מדויקים ולהימנע מצריכת תוספים מבלי ליידע איש מקצוע.
- חשוב לגוון את המקורות התזונתיים לאבץ כדי לאפשר ספיגה אופטימלית
- ספיגה ממזונות מן החי לרוב יעילה יותר מאשר מהמזון הצמחי
- גורמים כמו תרופות מסוימות, מחלות עיכול או דיאטות קיצוניות עשויים לגרום לחוסרים
השפעת האבץ על בריאות כללית ואיכות חיים
היבט שאני מוצא משמעותי במיוחד במפגשים מקצועיים הוא הקשר בין רמות אבץ תקינות לתחושה הכללית של בריאות וחיוניות. ככל שעולה המודעות לחשיבות הבריאות המניעתית, יותר אנשים שואלים כיצד ניתן לשפר את תפקוד מערכת החיסון ולהפחית תחלואה. אבץ תורם לשיפור בעמידות הגוף בפני זיהומים ולתהליכים חיוניים של תחזוקת גוף – החל מריפוי פצעים ועד תפקוד מערכות פנימיות.
מחקרים מהשנים האחרונות ידועים מצביעים על כך שמחסור מתמשך עלול להוביל לפגיעה בצמיחה אצל ילדים ובתפקוד המערכות החיסונית והעצבים אצל מבוגרים. אציין שמדי פעם מגיעים אליי הורים מודאגים, אשר שמעו כי אבץ מסייע לגדילה ולהתפתחות קוגניטיבית, ושואלים האם יש מקום להוסיף תוספים במזון המשפחתי. בסוגיות כאלה אני ממליץ להישען תמיד על בדיקות ולהתייעץ עם צוותים מקצועיים, במיוחד כשמדובר בילדים, על מנת להימנע מעודף או חוסר מיותר.
| השפעות עיקריות של אבץ | דוגמאות למצבים קליניים |
|---|---|
| תחזוקת מערכת החיסון | זיהומים חוזרים, התקררויות עונתיות |
| ריפוי רקמות ופצעים | פצעים שלא מחלימים, פגיעות עור |
| תהליכי גדילה אצל ילדים | האטה בצמיחה |
| השפעה על חוש הטעם והריח | ירידה בחוש הטעם/הריח לסירוגין |
שינויים בהנחיות והתייחסות מקצועית עדכנית
התחום של תוספי תזונה משתנה ומתעדכן בהתאם לממצאים מהמחקר. במפגשים רבי-מקצועיים במערכת הבריאות, משמיעים קול לחשיבות הסתמכות על הנחיות מקצועיות עדכניות, ולא על מגמות חולפות או עדויות לא מבוססות. דוגמה שיצא לי להיתקל בה לא אחת: מטופלים שלקחו תוספי אבץ לתקופה קצרה בזמן מחלה מסוימת, ולאחר ההחלמה המשיכו בצריכה יומיומית של מינונים גבוהים – דבר שעלול לחשוף לתופעות לוואי כגון כאבי בטן, חולשה, הפרעה בספיגת מינרלים נוספים או ירידה במערכת החיסון בפרקי זמן ממושכים.
שיחות עם עמיתים מגלות כי ישנה עלייה בשימוש האוטומטי בתוספי אבץ כהגנה ממחלות או כחלק מ"שגרת בריאות". יחד עם זאת, ההמלצה המקובלת היא לא לשלב תוספים ללא אבחון ובדיקה, לאור פוטנציאל ההצטברות והסיכון בעומס יתר של מינרלים. בהנחיות משרד הבריאות וגופים רפואיים בין-לאומיים, הדגש הוא על תזונה מגוונת ועל התייעצות עם גורם מוסמך לפני תחילת כל נטילת תוסף, במיוחד כשיש נטייה לנטילת תרופות נוספות או מצב רפואי מורכב.
- לאחרונה הודגש הצורך בשילוב של הערכה תזונתית מקצועית בשגרת הבריאות
- תוספי תזונה – רק לפי צורך, בהתאם להמלצת איש מקצוע
- עודף אבץ פחות שכיח אך כרוך בסיכון
התייעצות מקצועית והתאמה אישית
תפיסה רחבה ונכונה של ניהול בריאות משלבת הקשבה לאיתותי הגוף, בירור מקיף ועדכון תזונה בהתאם לנתונים האישיים. חשוב לזכור כי אין "מינרל קסם" – תזונה מאוזנת, שינה מספקת, פעילות גופנית ומעקב רפואי רציף הם כולם אבני יסוד בתחזוקת הבריאות.
במקרים של חשש לחוסר או לתסמינים שמפריעים לשגרה היומית, חשוב לפנות לייעוץ. אנשי המקצוע יודעים לרכז את כל הנתונים, להעריך באובייקטיביות האם יש מקום לבדיקות נוספות ולשקלול צורכי הגוף האישי. גישה זו מבוססת על ניסיון רב שנים ויכולה לסייע לכל אחד לקבל החלטה מותאמת ולמנוע טיפול לא מבוקר בתוספי תזונה.
אבץ מהווה דוגמה כיצד מודעות, ידע ועבודה עם אנשי מקצוע תורמת לשיפור איכות החיים, בריאות כללית והתפתחות תקינה. ההבנה שמדובר בחלק ממערכת מורכבת ומאוזנת מחזקת את החשיבות בהסתכלות הוליסטית על אורח החיים, במקום להתרכז במרכיב אחד בלבד. כך ניתן לדאוג לבריאות לאורך זמן ולהשגת תוצאות מיטביות.
